Βέρμιο

Το Βέρμιο, στο νομό Ημαθίας, είναι ένα βουνό ήπιο, με την ψηλότερη κορυφή του λίγο πάνω από τα 2.000 μέτρα. Οι πλαγιές του, κυρίως οι ανατολικές, αυτές που βλέπουν προς την Ημαθία, είναι κατάφυτες, γεμάτες κυρίως οξιές, αλλά και έλατα, δρυς και καστανιές. Την άνοιξη, τα ψηλότερα λιβάδια του Βερμίου πλημμυρίζει ένα σπάνιο είδος κρόκου, ο κίτρινος Crocus cvizicii, ενώ μέχρι το καλοκαίρι το πολύχρωμο χαλί των αγριολούλουδων περιλαμβάνει κυκλάμινα, κρίνα, αγριοτριανταφυλλιές, καμπανούλες και το ενδημικό, μοναδικό στον κόσμο Isatis vermia. Όσον αφορά την πανίδα του Βερμίου, σήμερα ζουν στις πλαγιές του βουνού αλεπούδες, ζαρκάδια, αγριόχοιροι και άλλα μικρότερα θηλαστικά, ερπετά και έντομα, καθώς και πλήθος πουλιών.

Η ηπιότητα των πλαγιών, η πυκνή βλάστηση και η κοντινή του απόσταση από τις πόλεις της Ημαθίας έχουν αναδείξει το Βέρμιο σε σημαντικό προορισμό πεζοπορίας. Στο βουνό υπάρχουν πάνω από 70 χιλιόμετρα σηματοδοτημένων μονοπατιών. Καλύτερες εποχές για trekking στο Βέρμιο είναι ασφαλώς η άνοιξη, όταν τα αγριολούλουδα δίνουν τον τόνο στο πράσινο και το φθινόπωρο, όταν το βουνό σημαδεύεται από τις κόκκινες και κίτρινες πινελιές των φυλλοβόλων.

Το Βέρμιο φιλοξενεί στις πλαγιές του τέσσερα ορειβατικά καταφύγια. Τα δύο βρίσκονται στο Σέλι, σε υψόμετρο 1.450 και 1.500 μέτρων, είναι δυναμικότητας 75 και 117 ατόμων αντίστοιχα. Το πρώτο ανήκει στον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης (2310 278288) και το δεύτερο στον ΣΧΟ Βέροιας (23310 26970, 49297). Τα άλλα δύο καταφύγια βρίσκονται στα Tρία - Πέντε Πηγάδια, σε υψόμετρο 1.450 περίπου μέτρων και είναι δυναμικότητας 30 και 85 ατόμων αντίστοιχα. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον ΕΟΣ Νάουσας στο τηλ. 23320 28567.